Regler for knallert hjelme

Knallert hjelm regler forklaret

Der findes en lang række regler når det gælder motorcykel, scooter- og knallerthjelme. Vi har samlet dem for dig, så du undgår bøder og ubehagelige situationer i trafikken. Mange ulykker med især unge knallertkørere er soloulykker, hvor det kun er føreren selv der er indblandet i selve ulykken. Ulykker på scooter- eller knallert sker ofte pga. alkohol, fordi føreren er uopmærksom i trafikken eller har for meget fart på i dårligt terræn. Hvis en ulykke skulle ske, er det altid en god idé at have hjelm på. En motorcykel, scooter- eller knallerthjelm beskytter hovedet i alle situationer, og er med til at forhindre den absolut værste form for skader, nemlig hovedskader. Så her er vores bedste råd og knallert hjelm regler.

Knallert hjelm regler
Kør altid med hjelm, og sænk farten - før det er for sent.

Lovgivning omkring knallert hjelme og regler

Færdselsloven § 81 indeholder vigtige knallert hjelm regler, som alle skal overholdes af fører af motorcykel og knallert. Først og fremmest skal både fører af motorcykel og knallert samt enhver passager, som er fyldt 15 år, anvende fastspændt styrthjelm under kørsel. Siden januar 2019 er loven blevet ændret, så der ingen undtagelser findes i form af personer med lægeerklæring eller lignende attester fra lægen. Disse personer skal ligesom alle andre, også skal bære styrthjelm i trafikken.

Ifølge § 81 stk. 2, skal der dog ikke anvendes styrthjelm, hvor der er pligt til at anvende sikkerhedssele. Så hvis motorcyklen er udstyret med sikkerhedssele i sidevognen, så er det altså ikke et krav for passageren i sidevognen at benytte hjelm, så længe sikkerhedsselen er spændt godt fast.

Ifølge § 81 stk. 3, skal føreren påse, at passagerer der er fyldt 5 år, men endnu ikke 15 år, anvender fastspændt styrthjelm, medmindre sidevognen som nævnt i § 81 stk. 2, er udstyret med sikkerhedssele. Hvis dette ikke er tilfældet, skal passerer under 5 år altså også anvende styrthjelm.

Ifølge § 81 stk. 4, gælder pligten til at bære styrthjelm ikke under kørsel på parkeringsplads, servicestation, værkstedsområde eller lignende forhold. Hvis der er tvivl om lignende forhold er gældende, så spænd hjelmen for en sikkerheds skyld.

Knallert hjelm regler

Ifølge § 81 stk. 5, kan transport-, bygnings- og boligministeren fastsætte bestemmelser om fritagelse for pligten til at anvende styrthjelm.

Alle motorcykel- og knallertkørere bør som udgangspunkt kende til færdselsloven før de sendes ud i trafikken. Hvis færdselsloven og andre knallert hjelm regler ikke kan genkendes af motorcykel- eller knallertkører, er der risiko for store bøder og ubehagelige situationer som eneulykker, eller ulykker hvor andre medtrafikanter er indblandet.

Tallet er heldigvis faldende gennem de sidste 10 år på dræbte og alvorligt tilskadekomne på motorcykel, men ved at overholde de nævnte motorcykel- samt knallert hjelm regler, er der chance for yderligere forbedring af udvikling. De mest almindelige ulykker på motorcykel og knallert består af:

  • Fører af motorcykel eller knallert har for høj fart i et sving og mister derved herredømmet.
  • Fører af motorcykel rammer ved et uheld bagenden af en holdende bil.
  • Bilister der kører ud fra sidevej kan nemt overse fører af motorcykel eller knallert.
  • Bilister kan i venstresving overse en modkørende motor- eller knallertkører.
  • Motor- eller knallertkører er ved at overhale en bilist, og opdager først for sent at bilen er på vej til et venstresving.

En sidste knallert hjelm regel som er ekstrem vigtig at tilføje, består af et lovmæssigt krav om at anvende godkendt styrthjelm under kørsel på enten motorcykel eller knallert. Langt de fleste hjelme på Styrthjelm.dk har opnået 5 ud af 5 stjerner i SHARP sikkerhedstest, og er dermed det mest sikre valg indenfor kategorien styrthjelme.

Når du har anskaffet dig en styrthjelm, er det vigtigt ikke at male, sætte refleksmateriale eller anden udsmykning på styrthjelmen. Der må heller ikke sættes smart udstyr eller lignende fast på hjelmen medmindre det i forvejen er testet og godkendt. Som hovedregel bør du benytte din styrthjelm, som den købes i butikken eller online. Brug din sunde fornuft i trafikken, og husk altid at bære godkendt styrthjelm.